merjobb-logo

På MerJobb kan du söka bland en hel massa platsannonser. MerJobb.com är utvecklad på en kafferast av Clas Rydergren.


« Gå tillbaka till sökresultaten

Doktorandtjänst: Smarta mikro- och makrostrukturerade cellulosafilter

Skolan för Kemivetenskap på KTH söker en doktorand inom fiber och polymerteknologi till ett Mista-finansierat projekt gällande ”Mikro- och makrostrukturering av fiber- och nanofiberfilter och kemisk funktionalisering av dem”. Doktoranden kommer att genomföra sina studier i linje med KTH:s doktorandprogram (Kemivetenskap).

OM TJÄNSTEN
KTH svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå. Utbildningen och forskningen täcker ett brett område – från naturvetenskap till alla grenar inom tekniken samt arkitektur, industriell ekonomi och samhällsplanering. Totalt finns vid KTH mer än 15 000 studenter på grundnivå och avancerad nivå och över 1600 forskarstuderande. KTH har nästan 4300 anställda.

Skolan för Kemivetenskap omfattar områdena Kemi, Kemiteknik samt Fiber- och polymerteknologi. Skolans verksamhet innefattar såväl grund- som tillämpad kemivetenskaplig forskning för en hållbar utveckling genom vetenskaplig excellens. Många forskningsaktiviteter är tvärdisciplinära och spänner från kemivetenskap till materialvetenskap, energiteknik, miljövetenskap, biokemi, biologi och medicin. Skolan ansvarar för civilingenjörsutbildningarna i Kemivetenskap och Kemivetenskap med internationell inriktning, högskoleingenjörsutbildningen i Kemiteknik och tekniskt basår samt för tre engelskspråkiga mastersprogram, Kemiteknik för energi och miljö, Makromolekylära material och Molekylär vetenskap och teknik. Vi medverkar även med kurser i civilingenjörsprogrammen Energi och miljö, Materialdesign och Bioteknik.

ARBETSUPPGIFTER
Den utannonserade Mistra-finansierade tjänsten syftar till att använda cellulosafibrer och cellulosananofibriller (CNF:er) för tillverkning av smarta filter för rening av vatten och luft. Slutmålet är cellulosabaserade filter av optimerad porös struktur där de interna ytorna har funktionaliserats för att specifikt binda toxiska eller farliga föreningar och i slutändan även kunna signalera filtrets "hälsotillstånd" till omgivningen. I vårt laboratorium har vi identifierat och utvecklat flera tillvägagångssätt för tillverkning av ultralätta och porösa material från CNF:er, men de har hittills inte utvärderats för filtreringsändamål. Dessutom har vi kunnat visa att dessa lågdensitetsmaterial är ett utmärkt substrat för ytmodifiering, exempelvis genom att använda den så kallade lager-på-lager-metoden där laddade partiklar eller polymerer adsorberas sekventiellt, och på så sätt adderar funktion. Syftet med det aktuella projektet är att ytterligare förbättra de initiala resultat vi har (med projektets mål i åtanke) för att på så sätt klargöra mekanismerna bakom observationerna som gjorts, samt att utveckla nya modifierings- och funktionaliseringsstrategier. I detta arbete kommer moderna högupplösta mättekniker att användas och på så sätt koppla molekylära interaktioner till observerade makroskopiska egenskaper hos de framställda porösa materialen. Som forskarstuderande kommer du att arbeta nära andra forskare och forskarstuderande vid Institutionen för fiber- och polymerteknik. Du kommer också att vara en viktig del av Avdelningen för fiberteknologi, en sammansvetsad grupp med bra atmosfär och intensivt internt och externt samarbete. Dina uppgifter som forskarstuderande kommer också att vara att sammanställa och förmedla din forskning till olika intressenter, inte bara genom vetenskapliga publikationer utan också genom presentationer på internationella konferenser.

VI SÖKER DIG SOM
* Har en civilingenjörs- eller masterexamen inom kemi, fysik eller materialdesign (eller liknande område)


* Har laboratorieerfarenhet inom kemi
* Har goda studieresultat i framförallt relevant ämnen för detta projekt.
* Har mycket goda kunskaper i engelska.


Det är meriterande om du…


* Har ytterligare kunskaper inom polymerkemi, fiberteknologi, biokemi, ytkemi eller ytkaraktäristiska metoder som du fått genom exempelvis ditt examensarbete eller läst extra kurser på universitet eller högskola.


Som person är du självgående och ihärdig. Du har förmågan att arbeta hårt, samt lägga tid, energi och engagemang i ditt arbete. Du förblir fokuserad på ditt arbete och ser till att det blir slutfört. Du kommer att ta ett stort ansvar för att ditt arbete går framåt och du försäkrar att ingenting lämnas åt slumpen. Du blir en del i ett större forskningsteam där du förväntas bygga upp kontaktnät både inom och utanför din grupp så det är viktigt att du är duktig på att kommunicera och skapa relationer. Vi kommer lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringsverktyg. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan skall innefatta följande handlingar i PDF-format. Ej zip-filer:


* Kortfattad redogörelse varför du vill ägna sig åt forskarstudier och framförallt varför just detta projekt är intressant för dig (max 1 sida)
* CV med minst 2 referenser
* Betygsavskrift från högskola/universitet som visar att du är lämplig för studier på doktorandnivå
* Exempel på teknisk skriftlig framställning, t ex examensarbete, teknisk rapport eller vetenskaplig artikel


Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad i enlighet med föreskrifterna för en doktorandanställning i högskoleförordningen (~ 5 år när 80 % doktorandstudier och 20 % avdelningstjänster inklusive
undervisning).

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform: Visstidsanställning längre än 6 månader

Anställningens omfattning: Heltid

Tillträde: Februari - Mars 2018

Löneform: Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Stockholm

Län: Stockholms län

Land: Sverige

Referensnummer: K-2017-0984

Kontakt

Rekryteringskonsult Tim Knutsson tim.knutsson@academicwork.se

Professor Lars Wågberg wagberg@kth.se, +46 8 790 82 94

Sista ansökningsdag: 2018-01-11

Läs mer hos Arbetsförmedlingen »

Sök bland platsannonserna


2017 - MerJobb.com - sökbara platsannonser - clas@nic-sys.se - Hetzner version